Blog

01 Dec / Fototentoonstelling Avonturen op het land

De kerstvakantie staat weer voor de deur, tijd om ons weer te laten inspireren door een fototentoonstelling. Plan tussen 5 december en 13 maart 2016 een bezoek aan het fotomuseum in Den haag.

De fototentoonstelling ‘ Avonturen op het land ‘ laat het boerenleven zien vanaf 1885. Tijdens de fototentoonstelling zijn meer dan 250 foto’s te zien, gemaakt door zeventig verschillende fotografen.
Iedere fotograaf verteld zijn eigen verhaal en geeft nieuwe betekenissen aan het boerenleven. De ontwikkeling van het boerenleven, de verandering van de beroepssector en de invulling van het landschap komen prachtig naar voren in de fototentoonstelling.

Het platteland in Nederland raakt vergrijsd en de agrarische sector is al tijden niet meer de grootste motor van het Nederlandse bedrijfsleven, maar toch blijf Nederland een echt boerenland.
Het is dan ook niet vreemd dat het platteland en het boerenleven een favoriet onderwerp is bij veel Nederlandse schilders, met name de 17e eeuwse en de 19e-eeuwse meesters. Sinds de opkomst van fotografie zijn ook de fotografen geboeid door dit onderwerp. Zij hanteren hun camera vanwege het pittoreske, de lichtval of juist de mooie eenvoud het alledaagse boerenleven.

Tijdens de fototentoonstelling zal ook de documentaire ‘ Het is een schone dag geweest ‘ te zien zijn. In deze inmiddels historische documentaire, die tot een van de beste in Nederlands filmgeschiedenis wordt gerekend, filmt De Putter zijn eigen vader en moeder in de nadagen van hun boerenbedrijf. De film is een ode aan het boerenleven terwijl de regisseur het boerenleven niet ambieert en het bedrijf daarom niet over heeft willen nemen.

 

boeren_avonturen_1

Charles Breijer, Aardappelrooiers, 1940

 

Bron: fototentoonstelling

By Visions Photography in Art, Events, Photographers
No Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.